U Poduzetničkom centru Grada Zagreba poduzetnici će moći dobiti konkretne i točne informacije o svim problemima koji ih muče, moći će se educirati, savjetovati, bit će to mjesto za umrežavanje i razmjenu ideja i slično, dakle mjesto koje bi trebalo unaprijediti poduzetničku, a time i gospodarsku sliku Zagreba", kaže Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Prilikom otvaranja ureda, u Vodnikovoj 12, bit će predstavljena i službena web stranica www.plaviured.hr kao svakodnevna online podrška poduzetnicima.

"Poduzetnički centar dobio je i svoj službeni naziv i bit će predstavljen kao Plavi ured. Djelovat će kao nova poslovna jedinica u sklopu Razvojne agencije Zagreb, dok će agencija i dalje nastaviti poslovati na postojećoj adresi Dragutina Golika 63 na Drvinju", kazala je Jozić.

Po njezinim riječima, zamisao je da poduzetnički centar postane mjesto podrške poduzetnicima, jer glavni problemi poduzetnika upravo su nedostatne informacije ili nemogućnost da se na pitanja odgovori na jednom mjestu.

Ističe kako će Plavi ured bit mjesto susreta i informiranja onih koji kreću u poslovni svijet, kao i za male i srednje poduzetnike, obrtnike i sve ostale zainteresirane. Tu će, uz navedene, kvalitetnu informaciju moći potražiti i nezaposleni, studenti, strane državljani..

"Aktivnosti planiramo proširiti i na inozemne investitore koji žele poslovati na području Zagreba", navodi Jozić.

U tom gradskom uredu utvrdili su da poduzetnici nisu dovoljno informirani u pogledu svojih obveza, prava i mogućnosti. Također im nedostaju informacije o financiraju i raspoloživim sredstvima potpore, ali i mogućnost da jasno i javno kažu svoje probleme koji bi se onda pokušali riješiti u suradnji s drugim potpornim institucijama.

Nadalje, poduzetnici i oni koji kreću u poduzetništvo suočavaju se s određenim teškoćama. U velikoj količini propisa, zakona, programa, poduzetnik gubi interes, jer nije siguran ima li dovoljno snage i vještina za realizaciju svega što mu je ponuđeno ili još češće nema niti informaciju da ima više opcija. S druge strane, potporne mjere gube na snazi, jer su raspršene i bez mogućnosti mjerenja učinkovitosti, navodi Jozić.

Inače, trećina svih poduzetnika u državi registrirana je u Gradu Zagrebu, zapošljavaju oko 40 posto zaposlenika i ostvaruju više od polovine ukupnih prihoda Hrvatske.

Nadalje, značenje Zagreba kao znanstveno – tehnološkog središta oslikava i podatak da je s područja Zagreba i Zagrebačke županije čak 46 posto prijava za zaštitu intelektualnog vlasništva.

S druge strane, osim pozitivnih brojki, u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo svjesni su i poduzetničkih problema u Zagrebu koji su slični kao i u ostatku države. Najčešće su to administrativne barijere, nelikvidnost i problemi naplate, česte izmjene i dopune zakona i do nekoliko puta godišnje, što dodatno obeshrabruje i strane ulagače, manja konkurentnost u odnosu na inozemne poduzetnike, ali i teškoće u dobivanju financijskih sredstava, posebice u ranim fazama razvoja poduzetničke ideje. Tu su, nadalje, i loša informiranost poduzetnika, ali i njihovo nedovoljne razvijene poduzetničke vještine.

Jozić još ističe da će u stručnom timu Plavog ureda za početak raditi šest osoba. "To su stručnjaci koji pokrivaju različita područja: bespovratne potpore, samozapošljavanje, EU fondovi, projektni menadžment, financije, inovacije, marketing, pravo, prodaja, odnosi s javnošću … Uglavnom radi se o ljudima koji već godinama rade s poduzetnicima svih razina, kao mentori, edukatori, savjetnici", kaže Jozić, dodavši da će sve usluge Plavog ureda biti besplatne.

 

 

 

 

Izvor: Liderpress.hr