U uredima se borimo za mjesto pod poduzetničkim suncem, tražimo nove poslovne mogućnosti, a nekima su oni nerijetko drugi dom. Stoga je izuzetno važno da se u njima osjećamo ugodno pa je ravnoteža između udobnosti doma i profesionalnosti idealna kombinacija kojom se treba voditi pri uređenju.

“Važno je prisjetiti se činjenice da svaki, a u ovom slučaju dobro uređeni poslovni prostor,
značajno doprinosi osjećaju ugode i zadovoljstva – važnim faktorima u povećavanju radnog elana, kreativnosti i produktivnosti, bez obzira na to o kojoj vrsti posla je riječ”, kaže Vesna Glišić, voditeljica prodaje u tvrtki Tehnopaneli.

Smišljeno i kvalitetno uređeni prostor ne odražava se pozitivno samo na zaposlenike već u velikoj mjeri utječe i na ugled koji tvrtka ima prema van.

Pod pojmom “moderan ured” danas podrazumijevamo prostor koji je uglavnom otvoren, ali ne sasvim. Dakle, rušenje zidova kako bi se ljude približilo je poželjno, ali traže se i odvojena mjesta za druženje i stolovi pokraj kojih se može stajati, udobni kauči i pomični zidovi.

Uredjenje ureda:Bolja produktivnost

Novi model uređenja uvodi misao da svatko mora dobiti ured, ili svoju “kutiju”, ili mjesto
na klupi. Raznolikost radnih mjesta, svojevrsni aktivni ured prilagođen svakoj pojedinoj
tvrtki i gospodarskoj grani, rezultira većom produktivnošću.

Zdrav ured – pozitivan utjecaj

Prvi korak pri uređenju je odrediti dimenzije, prohodnost, raspored prostora, broj i svrhu radnih mjesta. Pri tome se ne smije smetnuti s uma važnost boja i teksture zidova i podova te izvora prirodnog i umjetnog svjetla.

Drugi je korak odabir odgovarajućih radnih stolova, ormara i drugih elemenata, a treći odrediti boje, oblike i karakteristike materijala za sve elemente unutar prostora.

“Suvremeni dizajn, široka paleta boja dekora i tekstura materijala, omogućuje nam
brojne kombinacije”, napominje Vesna Glišić.

Dio uredskog dizajna moderne uspješne kompanije su neizostavno sportski rekviziti,
masažni stolci, kutak za glazbene instrumente te biljke koje svakom prostoru daju
živost.

Dizajneri interijera danas najviše pažnje posvećuju samoj kompaniji, priči koju ona želi ispričati, njenim temeljnim vrijednostima.

Pri tome nema jedinstvenog rješenja već je ključ u osluškivanju svakog pojedinog klijenta
i njegove povijesti, misije i ciljeva. Iako ovakav pristup zahtijeva vrijeme, sigurno vodi
originalnim rješenjima koja najbolje oslikavaju svaku tvrtku.

Arhitekti i dizajneri posebno brinu o uređenju zdravih ureda koji će pozitivno utjecati na zaposlenike, pa se sve više traže certifi kati kao što su LEED (Leadership in Energy & Environmental Design – certifi kacijski sustav koji ocjenjuje održivost zgrada i naselja) i WELL Building Standard koji se usredotočuje samo na zdravlje ljudi i njihovu dobrobit.