U okviru Svjetskog tjedna zelene gradnje (World Green Building Week), vodećeg događaja koji predstavlja globalni pokret zelene gradnje, u organizaciji Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju (WGBC) na čelu s mrežom od 70ak nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju i njihovih 27.000 tvrtki članica, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, u suradnji sa svojim članovima, pripremio je cijeli niz događaja u Hrvatskoj.

Svrha Svjetskog tjedna zelene gradnje je podizanje svijesti o zelenim zgradama širom svijeta, naglašavajući kako su najučinkovitije sredstvo za postizanje niza ekoloških, društvenih i ekonomskih ciljeva, do rješavanja problema klimatskih promjena sa svrhom stvaranja održivih domova, poduzeća i zajednice - boljeg mjesta za ljude u kojem se igraju, žive i rade.

GT_Osijek_Sudionici U Hrvatskoj obilježen Svjetski tjedan zelene gradnje

Ove godine Svjetski tjedan Zelene gradnje održao se u periodu od 24. do 30 rujna 2018. godine, a tema kojoj je bio posvećen bio je slogan: #HomeGreenHome #WGBW2018. Polazište ovog slogana je da svatko može učiniti nešto kako bi svoj dom učinio "zelenijim". WGBC je svjestan činjenice da se svijet ne može promijeniti preko noći, ali svatko može bar malo pridonijeti, a najvažnije je početi. Možete uštedjeti energiju i novac, stvoriti zdraviji prostor za življenje i učiniti planet zelenijim, boljim i sigurnijim domom za buduće generacije. Lakše je kad znaš kako.

Povodom održavanja Svjetskog tjedna zelene gradnje, Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG) pripremio je sljedeće aktivnosti:

o održan je GREEN TALKS u Osijeku, pod nazivom: „Energetska obnova zgrada i nZEB“;

o dodijeljeno je priznanje g. Dubravku Ponošu, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se imenuje Ambasadorom Advancing net zero kampanje u Hrvatskoj;

o potpisana je Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine od strane predstavnika HSZG na konferenciji: 'ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU-ZA BOLJE SUTRA', u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH;

o započela je Green Building Professional, multidisciplinarna edukacija o zelenoj gradnji, s prvim modulom: „Principi zelene gradnje i zeleni certifikati

o tvrtka Saint-Gobain, dugogodišnji član HSZG-a, predstavila je novu internetsku platformu Green Buildings ;

o objavljeni su ključni elementi kampanje Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju – najavavideoobjava

o objavljen je izvještaj: Creating An Energy Efficient Mortgage For Europe, od strane Energy Efficient Mortgages Initiative (www.energyefficientmortgages.eu )

Vella_1 U Hrvatskoj obilježen Svjetski tjedan zelene gradnje

 

Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, JPP model financiranja zgrada EenU, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program pod nazivom: „Energetska obnova zgrada i nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije“. GREEN TALKS je održan u Osijeku, u suradnji s Građevinskim fakultetom Osijek, 20. rujna 2018. godine. 

Dodijeljeno je priznanje g. Dubravku Ponošu, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim se imenuje Ambasadorom Advancing net zero kampanje u Hrvatskoj, od strane Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. „Advancing Net Zero“ (ANZ) međunarodna kampanja Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council), postavlja izazov pred tvrtke, gradove, države i regije da do 2030. dosegnu neto nulte emisije CO2 u svojim portfeljima zgrada i zagovara da sve građevine budu neto nulte potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova do 2050. godine. Postavljanjem ambicioznih “apsolutnih” ciljeva, ovom kampanjom nastoji se maksimalno povećati nastojanja za ograničavanje globalnog zagrijavanja na manje od 1,5˚C, drastično smanjujući operativne emisije stakleničkih plinova koje stvara sektor zgradarstva.

27. rujna 2018. godine se u Hotelu Westin održala konferencije pod nazivom: "Prvi otvoreni dijalog partnera", na kojoj je potpisana "Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine". Povelju je potpisala prva grupa partnera: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava, Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Klaster nZEB. U sklopu potpisivanja Povelje, g. Dean Smolar, izvršni direktor HSZG-a, održao je kratku prezentaciju na temu promocije WGBW-a. Cilj konferencije je bio da se zajedničkim dijalogom potakne uspješna implementacija standarda zgrada gotovo nulte energije te provedba nacionalne dugoročne strategije energetske obnove zgrada kako bi se poduprla transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine. 

 

how-to-score-zero U Hrvatskoj obilježen Svjetski tjedan zelene gradnje

U okviru Svjetskog tjedna zelene gradnje, 28.09.2018. godine, održan je prvi modul Green Building Professional edukacije 2018/2019, pod nazivom: "Principi zelene gradnje i zeleni certifikati", na kojem su predavanje održali: dr.sc. Vlasta Zanki, dipl.ing.stroj., HEP-ESCO i mr.sc. Hrvoje Kvasnička, dipl.ing.građ., Bricmore d.o.o. LEED AP & BREEAM ASSESSOR. Modulu je prisustvovalo 30ak sudionika, budućih certificiranih stručnjaka zelene gradnje. 

Saint-Gobain je predstavio novu internetsku platformu Green Buildings posvećenu svim zainteresiranim stranama na području održive gradnje: arhitektima, dizajnerima, konzultantima i izvođačima radova. Cilj platforme je pomoći navedenima u procesu ostvarivanja međunarodnih certifikata kao što su BREEAM, LEED ili WELL, ali i certifikata specifičnih za određenu zemlju, primjerice kao u Švedskoj ili Španjolskoj. 

Izniman doprinos samom Svjetskom tjednu zelene gradnje, svojom podrškom dala su i dva ugledna Ambasadora kampanje koja pomažu širenju svijesti o zelenoj gradnji: Njegova Ekselencija Nayef H Al-fayez, ministar okoliša Jordan za Regionalnu mrežu MENA i Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš za Regionalnu mrežu Europe. 

 

(izvor: gradimozadar.hr)