Zagrebački poslovni centar Matrix Office Park trebao bi biti dovršen sljedeće godine, a riječ je o dvije poslovne zgrade na Slavonskoj aveniji od kojih će svaka imati 10.000 četvornih metara prostora namijenjenih zakupu, rečeno je u u utorak na predstavljanju te investicije vrijedne 300 milijuna kuna.

Investitor toga projekta u sklopu poslovne zone Radnička nedaleko od BMW centra Tomić, je tvrtka GTC Hrvatska.

Predstavnik GTC Grupacije i investitor u poslovni park Arn Willems ističe da je riječ o zelenoj gradnji, odnosno poslovnom prostoru posvećenom energetskoj učinkovitosti i korištenju prirodnih resursa.

GTC Grupacija, specijalizirana za gradnju takvih zgrada u glavnim europskim gradovima, ima portfelj nekretnina čija je vrijednost iznad 1,7 milijardi eura. Osim u Zagrebu, trenutno razvija nove projekte u Budimpešti, Bukureštu, Beogradu i Sofiji.

‘Zagreb će se sve više poslovno razvijati tako da ovo ulaganje ima smisla’, kaže Willems. Zgrade su dizajnirane u skladu sa ‘zelenim’ Leed Cold standardom, a energetska učinkovitost ocijenjena im je razredom A+.

Svaka će zgrada imati 272 parkirna mjesta, parkirališni prostor za bicikle te dvije podzemne i sedam nadzemnih etaža. Iznajmljivat će se uredi od 150 do 1.600 četvornih metara.

Građevinske radove izvodit će Kamgrad, čiji direktor Domagoj Kamenskismatra da će novi poslovni centar pridonijeti gospodarskom razvoju grada.

‘Zelena gradnja je skuplja, ali opravdana, jer se radi o objektima u kojima je puno ugodnije raditi, a smanjuje se i emisija CO2. Imamo iskustva s takvom gradnjom i takva se investicija vrlo brzo isplati’, kaže Kamenski.